Męskie grillowanie: Kurze piersi z grilla

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Lubicie białe mięso? To coś dla was!

kurczak
kurczak123RF/PICSEL
Kurczak z grilla
Kurczak z grilla123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

6 kurzych piersi po ok. 200 gramów każda

60 ml oliwy

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki posiekanego imbiru

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Tłuczkiem delikatnie rozbijamy mięso i układamy w płaskim naczyniu.

Pozostałe składniki mieszamy i polewamy kurczaka. W tak przygotowanej zalewie trzymamy kurczaka przez noc.

Kurczaka pieczemy przez 7 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym ruszcie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas