Męskie grillowanie: Miodowe steki z grilla
Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Dziś miodowe steki z grilla.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
1 średniej wielkości posiekana cebula
1 ząbek czosnku
160 ml keczupu
160 ml miodu
60 ml octu winnego
1 łyżka sosu worcestershire
Tymianek, oregano, bazylia, papryka, pieprz, sól
4 cielęce steki po około 200 gramów każdy
Przygotowanie:
Sos:
W rondelku należy rozgrać masło z dwoma łyżkami oleju. Kiedy będzie skwierczeć należy wrzucić posiekane cebulę i czosnek, smażyć aż będą miękkie.
Do rondelka następnie dodajemy keczup, miód, ocet, sos worcestershire i przyprawy. Dusić, aż sos będzie gęsty i szklisty.
Steki:
Mięso należy posmarować pozostałym olejem i opiekać na rozgrzanymi węglami przez 6 minut z każdej strony. Od czasu do czasu należy posmarować sosem. Tuż przed podaniem należy jeszcze raz posmarować olejem.