Męskie grillowanie: Miodowe steki z grilla

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Dziś miodowe steki z grilla.

stek
stek123RF/PICSEL
Stek w sosie miodowym z grilla
Stek w sosie miodowym z grilla123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

3 łyżki masła

3 łyżki oleju

1 średniej wielkości posiekana cebula

1 ząbek czosnku

160 ml keczupu

160 ml miodu

60 ml octu winnego

1 łyżka sosu worcestershire

Tymianek, oregano, bazylia, papryka, pieprz, sól

4 cielęce steki po około 200 gramów każdy

Przygotowanie:

Sos:

W rondelku należy rozgrać masło z dwoma łyżkami oleju. Kiedy będzie skwierczeć należy wrzucić posiekane cebulę i czosnek, smażyć aż będą miękkie.

Do rondelka następnie dodajemy keczup, miód, ocet, sos  worcestershire i przyprawy. Dusić, aż sos będzie gęsty i szklisty.

Steki:

Mięso należy posmarować pozostałym olejem i opiekać na rozgrzanymi węglami przez 6 minut z każdej strony. Od czasu do czasu należy posmarować sosem. Tuż przed podaniem należy jeszcze raz posmarować olejem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas