Męskie grillowanie. Paprykowa pierś kurczaka z fetą

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Jak zrobić soczystą pierś kurczaka z fetą?

Grillowana pierś kurczaka
Grillowana pierś kurczaka123RF/PICSEL

Drób znakomicie nadaje się na grilla i poradzą sobie z nim nawet początkujący. To bardzo delikatne mięso, które właściwie nie posiada własnego smaku, dlatego tak ważna jest marynata, która wydobędzie wszystko, co najlepsze z drobiowych piersi.

Składniki:

dwie piersi z kurczaka
1/3 kostki sera feta,
10 gramów papryki ostrej
10 gramów papryki słodkiej
10 gramów oregano
15 ml sosu sojowego
15 ml oliwy

Przygotowanie:

W grubszej części piersi robimy kieszonkę. Mieszamy paprykę ostrą, słodką, oregano, oliwę i sos sojowy. Obtaczamy w tak przygotowanej marynacie pierś, zostawiamy ją na noc.

Kieszonkę w piersi wypełniamy serem. Otwór spinamy wykałaczką i pieczemy pierś na grillu około 5-7 minut z każdej strony.



INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas