Męskie grillowanie: Pierś kaczki z grilla
Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Dziś proponujemy wam bardzo polskie mięso - kaczkę, którą niestety coraz rzadziej spotykamy na stołach.
Składniki:
2 kacze piersi,
1 jabłko,
50 ml miodu
kilka listków majeranku,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi czyścimy i nacinamy kieszeń pomiędzy skórką a mięsem. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z majerankiem, miodem i pieprzem. Mieszaninę wkładamy do powstałej kieszeni. Spinamy wykałaczką i grillujemy na średnim ogniu po ok. 10 - 15 min. z każdej strony, często obracając. Podawać z surówką z kapusty czerwonej i czerwonym winem.