Męskie grillowanie: Pierś kaczki z grilla

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

z
z123RF/PICSEL
Grillowana pierś kaczki
Grillowana pierś kaczki123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Dziś proponujemy wam bardzo polskie mięso - kaczkę, którą niestety coraz rzadziej spotykamy na stołach.

Składniki:

2 kacze piersi,

1 jabłko,

50 ml miodu

kilka listków majeranku,

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi czyścimy i nacinamy kieszeń pomiędzy skórką a mięsem.  Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z majerankiem, miodem i pieprzem. Mieszaninę wkładamy do powstałej kieszeni. Spinamy wykałaczką i grillujemy na średnim ogniu po ok. 10 - 15 min. z każdej strony, często obracając. Podawać z surówką z kapusty czerwonej i czerwonym winem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas