Męskie grillowanie. Pinzimonio - najprostsza i najzdrowsza z przystawek
Nazwa tej przekąski o włoskim rodowodzie brzmi nieco tajemniczo. Tymczasem chodzi o surowe warzywa pokrojone w słupki, które podaje się z sosem. Można je chrupać przed telewizorem, na imprezie czy podczas grillowania.
Włoskie "pinzare" oznacza "szczypać". A właśnie w szczypce zamieniają się nasze palce, gdy bierzemy kolejny kawałek z szerokiego bukietu warzyw pinzimonio.
Wśród nich są te, które łatwo pokroić wzdłuż i np. włożyć do wysokiej szklanki. Do pinzimonio wykorzystuje się ogórki, marchewki, paprykę czy seler naciowy.
Warzywa można łączyć ze sobą w najprzeróżniejszych kombinacjach, które stworzą przykuwające uwagę gości kolorowe kompozycje. Uwaga - jarzyny powinny być jak najświeższe.
Warzywa macza się w sosie. Na jego podstawową wersję składa się oliwa, sok z cytryny, sól i czarny pieprz. We Włoszech tę przekąskę serwuje się na początek albo na koniec posiłku. Z kolei Grecy traktują ją jako przegryzkę do drinka. Idealnie nadają się także jako przekąska do dań z grilla.
Pinzimonio to danie lekkostrawne i zdrowe, jest doskonałym zamiennikiem dla chipsów czy innych zapychaczy żołądka. Składniki do tej przekąski znajdziemy w sklepie przez cały rok.