Męskie grillowanie: Polędwica wołowa w whisky
Nic nie nadaje tak specyficznego i aromatycznego smaku mięsom jak alkohol. Zwłaszcza ten najszlachetniejszy - whisky.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Są jednak oczywiście wyjątki i do każdego dania powinniśmy podchodzić indywidualnie.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
O tym, że alkohol wykorzystywany do przygotowywania potraw wydobywa z nich najlepsze aromaty i poprawia teksturę, wie chyba każdy. Kiedy jednak używamy whiskey dodajemy trunek, który swój wyjątkowy smak czerpie z dębowych beczek.
Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. Później wszystko to może "oddać" potrawom.
Polędwica wołowa z Czerwonego Angusa sezonowana sześć tygodni, masło wędzone w torfie z whisky Grant’s Sherry Cask Reserve, proch z węgla z mandarynki
Masło wędzone:
Składniki:
350g masła
150 ml śmietanki 36%
Przygotowanie:
Masło po ostygnięciu wlej do syfonu, dolej śmietanki i whisky, zakręć syfon i załaduj nabój. Mocno wstrząśnij. Pozostaw na kwadrans w chłodnym pomieszczeniu (nie w lodówce!).
Wstrząśnij przed użyciem syfonu.
Owocowy finisz whisky dopełni torfowy wędzony smak i kremową konsystencję masła.
Proch z węgla z mandarynki:
Skórki kilku mandarynek upiecz w piekarniku w 180'C aż do zwęglenia. Za pomocą Termomix'u, blendera lub młynka do kawy zmiel na proch.
Steki smaż na jednej stronie na łyżce klarowanego masła na mocno rozgrzanym grillu. Posyp wędzoną solą i świeżo mielonym pieprzem.