Męskie grillowanie. Popcorn z rusztu
Zamarzył ci się popcorn? To propozycja w nieco innym wydaniu, gdyż... przygotujesz go na grillu! Wystarczy, że zaopatrzysz się w tackę do grillowania i aluminiową folię.
Przepis na popcorn z grilla jest bardziej niż prosty. Na tackę lub folię wysyp ziarna kukurydzy. Posyp je solą i skrop olejem.
Nakryj to szczelnie folią aluminiową (ewentualnie papierem do pieczenia) i połóż na rozgrzanym ruszcie. Ziarna zaczną strzelać po kilku minutach.
Popcorn zdejmij po około 10 minutach. Do smaku możesz dodać odrobinę masła.
Do przygotowania chrupiącego przysmaku możesz też wykorzystać specjalny kosz o gęstym splocie, służący do grillowania np. frytek lub warzyw.
Istnieje wiele wariacji popcornu z grilla. Można posypać go tartym serem i doprawić ziołami - rozmarynem, tymiankiem czy bazylią.
Polać rozpuszczoną tabliczką gorzkiej lub słodkiej czekolady. Wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
Natomiast wersję karmelową zrobisz polewając go syropem na bazie roztopionego masła, cukru i miodu.