Męskie grillowanie: Pstrąg z ciecierzycą

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

pstrąg
pstrąg123RF/PICSEL
Pstrąg z ciecierzycą
Pstrąg z ciecierzycą123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie. Dziś danie bardzo delikatne i zalecane każdemu, kto dba o masę - pstrąg z ciecierzycą.

Składniki:

2 pstrągi
3 pomidory
cebulka
nać pietruszki
koperek
szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 młoda kapusta
2 cytryny

Przygotowanie:

Koperek i pietruszkę szatkujemy na drobno. Połowę z nich mieszamy z olejem, solą, pieprzem, sokiem z limonki i nacieramy rybę. Tak przygotowaną rybę dajemy na ruszt i pieczemy po 5 minut z każdej strony.

Wcześniej powinniśmy mieć przygotowaną podsmażoną cebulę, do której dodajemy kapustę i pokrojone pomidory. Smażymy i dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Solimy, pieprzymy i dodajemy pozostały koperek oraz pietruszkę.

Rybę wykładamy na talerz i podajemy z ciecierzycą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas