Męskie grillowanie: Szaszłyki z baraniny i wieprzowiny w jeżynach

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką.

szaszłyk
szaszłyk123RF/PICSEL
Szaszłyki na grillu
Szaszłyki na grillu123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

350 gramów jeżyn

300 gramów cukru

125 ml brandy

500 gramów chudej wieprzowiny

500 gramów chudej baraniny

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

W robocie kuchennym miksujemy jeżyny. W misce mieszamy jeżynowy miąższ z cukrem i likierem. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje.

Kawałki wieprzowiny i baraniny nadziewamy na bambusowe patyczki zamoczone wcześniej w wodzie (delikatne, białe mięso nie będzie przywierało). Pieczemy na słabo rozgrzanych węglach, często smarując sosem.

Przed podaniem należy polać szaszłyk pozostałym sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas