Męskie grillowanie: Wątróbka z imbirem

W Polsce coraz rzadziej przygotowuje się podroby. Warto sobie przypomnieć niezwykły smak podrobów, jednak tym razem w nowej odsłonie - grillowanej.

grill
grillINTERIA.PL/materiały prasowe
Grillowana wątróbka
Grillowana wątróbkaINTERIA.PL/materiały prasowe

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Mimo to, nie można być obojętnym na rodzaj mięsa, jaki wrzucamy na ruszt. Każde jest inne i wymaga innego podejścia.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

500 gramów wątróbki
100 gramów cebuli
3 ząbki czosnku
50 ml oleju
mielona słodka czerwona papryka
mielony kminek
imbir tarty
pieprz

Przygotowanie:

Wątróbkę kroimy w cienkie paski, a cebulę w drobną kostkę. Wkładamy do miski, do której wgniatamy czosnek i dodajemy pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy, po czym odkładamy na około godzinę w chłodne miejsce (nie do lodówki!).

Wyciągamy około kwadransa przed pieczeniem, aby wątróbka powróciła do temperatury pokojowej.

Tak przygotowane mięso pieczemy albo na blacie grillowym, albo zawijamy w folię posmarowaną olejem i układamy na średnio rozgrzanym ruszcie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas