Męskie grillowanie: Wieprzowina nie musi być szkodliwa
Według stereotypu wieprzowina to zabójca dla naszych żył, serca i figury. Jeśli jednak będziemy jeść mięso z umiarem, kanapka z szynką nie tylko nam nie zaszkodzi, ale będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
W przypadku, kiedy nie jemy mięsa trzy razy dziennie, jak najbardziej, raz na jakiś czas, możemy pozwolić sobie na karkówkę z grilla. Jeszcze częściej w naszym menu mogą pojawiać się chude i wysokiej jakości mięsa, np. polędwiczki i schab. Ilość spożywanego mięsa powinnyśmy dostosować do tego, co robimy danego dnia. Jeśli pracujemy fizycznie, nie musimy odmawiać sobie boczku.
Przede wszystkim, warto wspomnieć o trzech ważnych składnikach wieprzowiny.
- Mięso czerwone jest doskonałym źródłem żelaza. To najlepsze źródło tego pierwiastka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że szpinak też ma dużo żelaza, natomiast jest on około 20 razy gorzej przyswajany przez organizm człowieka - mówi Justyna Marszałkowska-Jakubik z warszawskiego Centrum Dietetycznego ProLinea. Ekspertka wspiera kampanię na rzecz wędlin i kulinarnego mięsa wieprzowego certyfikowanych znakiem QAFP.
Wieprzowina jest też bogata w białko - wysokogatunkowe, pełnowartościowe, które regeneruje nasze tkanki, wpływa na odporność. W produktach roślinnych nie znajdziemy takiego białka. Ponadto wieprzowina jest najlepszym źródłem witaminy B1, która wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm. Wspomaga też odchudzanie.
Nawet tłuszcz zawarty w mięsie, nie musi być taki zły.
- Połowa tłuszczu, który znajduje się w polędwiczce czy w szynce, to tłuszcz nienasycony, który pozytywnie wpływa na nasz organizm - tłumaczy Marszałkowska-Jakubik.
Szczególnie latem wieprzowinę jemy w formie grillowanej. Dietetyk zaleca, by poza mięsem na swój talerz nakładać warzywa, np. cukinię, bakłażan czy cebulę. W ten sposób zniwelujemy cholesterol.
Składniki:
6 sporych kawałków karkówki
60 ml oliwy
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju z orzechów
grubo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie:
W małej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na 6-8 godzin.
Mięso pieczemy przez 10-15 minut na średnim ogniu, często smarując marynatą. Podawać zaraz po ściągnięciu z rusztu.