Męskie grillowanie: Wieprzowina po kubańsku

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

schab
schab123RF/PICSEL
Grillowany schab
Grillowany schab123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Dziś proponujemy wam wieprzowinę po kubańsku.Składniki:

400 gramów schabu wieprzowego
Marynata:
150 ml soku z pomarańczy
50 ml soku z limonek
8 ząbków czosnku
łyżeczka soli
mielony kminek
mielona kolendra
cukier
papryczka chilli, bez pestek, drobno posiekana, 1/2 strąka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na około godzinę, żeby się "przegryzły". W tym czasie kroimy schab na plastry o grubości około 1-1,5 cm.

Po przygotowaniu mięsa umieszczamy je w marynacie i wstawiamy na noc w chłodne miejsce, nie zapominając o polewaniu mięsa, aby całe było w sosie.

Tak przygotowane mięso kładziemy na bardzo słabo rozgrzany ruszt i przewracamy co 5-7 minut smarując je marynatą. Schab nie powinien piec się dłużej niż 45 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas