Męskie grillowanie: Żeberka na ostro

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

żeberka
żeberka123RF/PICSEL
Grillowane żeberka na ostro123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

1 kg chudych żeberekMarynata:5 ząbków czosnku15 gramów chrzanu25 gramów musztardy20 gramów sosu pomidorowego lub w ostateczności przecieru75 ml oliwysól, pieprz, ostra papryka, chilli

Przygotowanie:

Składniki należy dokładnie wymieszać, nasmarować nią pokrojone w niezbyt szerokie paski żeberka i odstawić w zimne miejsce na dobę.Piec na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok. 45 minut często smarując i przewracając. Podawać z gotowaną kukurydzą.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas