Młode ziemniaki z kurkami w lekkim sosie musztardowym
Wymyślając to danie zamierzałem zreinterpretować tradycyjny przepis na grzyby duszone w śmietanie. Użyłem więc jogurtu i musztardy, która dodaje tu sporo smaku.
Jednocześnie zależało mi na tym, by powstało samodzielne danie o rustykalnym charakterze - stąd najprostszy, a przy okazji pyszny drugi składnik, czyli młode ziemniaki. Oczywiście obowiązkowo z koperkiem.
Kurki i ziemniaki lądują razem na jednej patelni, połączone sosem (ale nie zatopione w nim!). Świetny duet!
- ok. 600 g młodych ziemniaków
- 500 g kurek
- 1/2 cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 kopiaste łyżeczki dobrej musztardy
- 150 ml naturalnego jogurtu bez cukru
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki koperku
- sól
- pieprz
- olej i masło do smażenia
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut, nie powinny się rozpadać). Ziemniaki powinny być mniej więcej równej wielkości. Bardzo małe pozostaw w całości, a te nieco większe przed gotowaniem przekrój na pół.
2. Oczyść kurki. Możesz użyć w tym celu lekko zwilżonego papierowego ręcznika. Wyjątkowo zabrudzone grzyby zdarza mi się nawet lekko opłukiwać.
3. W głębokiej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek (na maśle i oleju albo tylko na oleju), dodaj kurki i smaż na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Gdy grzyby puszczą wodę, duś je aż do odparowania.
4. Przygotuj sos - wymieszaj jogurt, musztardę, posiekaną natkę koperku i tymianek.
5. Gdy kurki będą gotowe, dodaj na patelnię ziemniaki i pozwól im się ogrzać (chyba że będą jeszcze ciepłe po gotowaniu).
6. Wlej sos, dokładnie wymieszaj wszystko i podgrzewaj przez chwilę, aż sos się ogrzeje, ale nie zagotuje. Podawaj od razu.
Przepis pochodzi z książki Szymona Kubickiego Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 24 września.