Obróbka termiczna jedzenia - jakie metody są najzdrowsze?

Gotowanie, smażenie, pieczenie, a może duszenie? Jakie są najlepsze metody obróbki termicznej jedzenia? O porównanie tych najpopularniejszych pokusił się nasz ekspert, Jacek Bilczyński.

Nie każdy rodzaj obróbki termicznej pożywienia jest zdrowy...
Nie każdy rodzaj obróbki termicznej pożywienia jest zdrowy...123RF/PICSEL

Obróbka termiczna żywności ma na celu pozbycie się flory bakteryjnej, która ginie w temperaturze około 70 stopni Celsjusza, dotyczy to głównie produktów pochodzenia zwierzęcego. Często wpływa również na aspekt smakowy.

Z drugiej jednak strony, formy takie, jak smażenie w głębokim tłuszczu, mogą prowadzić do powstawania akrylamidu, niebezpiecznej substancji, która może mieć działanie rakotwórcze. Przeanalizujmy więc najpopularniejsze metody obróbki termicznej:

Gotowanie

Dobrą alternatywą może być gotowanie na parze i w specjalnych garnkach z sitkiem, w których potrawa nie ma styczności z wodą i pozwala zachować znacznie więcej cennych składników odżywczych. Należy pamiętać, że jeśli gotujemy mrożone warzywa, nie należy ich wcześniej rozmrażać.

Smażenie

Po pierwsze: Nie smażymy w głębokim tłuszczu.

Po drugie: Nie wybieramy tłuszczu roślinnego wysokiej jakości, jak olej lniany, ponieważ jest bardzo wrażliwy na rozkład termiczny - nigdy nie powinniśmy dopuścić do dymienia tłuszczu.

Po trzecie: Proces ten powinien być możliwie krótki, dlatego najlepiej sprawdzi się tu chude drobiowe mięso, ryby czy jaja.

Możemy smażyć na patelni teflonowej bez z użycia tłuszczu, ewentualnie z niewielką ilością np. oleju kokosowego lub tłuszczu zwierzęcego.

Zdrowo jest smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu
Zdrowo jest smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu123RF/PICSEL

Jednym z najlepszych rozwiązań są również bezkaloryczne oleje do smażenia, najczęściej w spray’u, ich temperatura rozkładu jest bardzo wysoka, więc świetnie nadają się do obróbki termicznej. Warto się na chwilę zatrzymać przy słowie "bezkaloryczne". Nie są to "sztuczne substancje tłuszczo-podobne.

Sekret tkwi w sposobie ich użycia - proces spryskiwania trwający około pół sekundy dostarcza zaledwie 0,25g tłuszczu. Producenci mają więc prawo używać słowa beztłuszczowe, ponieważ prawnie za produkt beztłuszczowy uznaje się taki, który w porcji dostarcza maksymalnie pół grama tłuszczu.

Blanszowanie

Pieczenie

Zbyt długie pieczenie w piekarniku prowadzi do utraty składników odżywczych
Zbyt długie pieczenie w piekarniku prowadzi do utraty składników odżywczych123RF/PICSEL

Duszenie

Grillowanie

Jeśli grillujemy, koniecznie zadbajmy o tacki zapobiegające kapaniu tłuszczu do paleniska
Jeśli grillujemy, koniecznie zadbajmy o tacki zapobiegające kapaniu tłuszczu do paleniska123RF/PICSEL

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas