Obróbka termiczna jedzenia - jakie metody są najzdrowsze?
Gotowanie, smażenie, pieczenie, a może duszenie? Jakie są najlepsze metody obróbki termicznej jedzenia? O porównanie tych najpopularniejszych pokusił się nasz ekspert, Jacek Bilczyński.
Obróbka termiczna żywności ma na celu pozbycie się flory bakteryjnej, która ginie w temperaturze około 70 stopni Celsjusza, dotyczy to głównie produktów pochodzenia zwierzęcego. Często wpływa również na aspekt smakowy.
Z drugiej jednak strony, formy takie, jak smażenie w głębokim tłuszczu, mogą prowadzić do powstawania akrylamidu, niebezpiecznej substancji, która może mieć działanie rakotwórcze. Przeanalizujmy więc najpopularniejsze metody obróbki termicznej:
Gotowanie
Dobrą alternatywą może być gotowanie na parze i w specjalnych garnkach z sitkiem, w których potrawa nie ma styczności z wodą i pozwala zachować znacznie więcej cennych składników odżywczych. Należy pamiętać, że jeśli gotujemy mrożone warzywa, nie należy ich wcześniej rozmrażać.
Smażenie
Po pierwsze: Nie smażymy w głębokim tłuszczu.
Po drugie: Nie wybieramy tłuszczu roślinnego wysokiej jakości, jak olej lniany, ponieważ jest bardzo wrażliwy na rozkład termiczny - nigdy nie powinniśmy dopuścić do dymienia tłuszczu.
Po trzecie: Proces ten powinien być możliwie krótki, dlatego najlepiej sprawdzi się tu chude drobiowe mięso, ryby czy jaja.
Możemy smażyć na patelni teflonowej bez z użycia tłuszczu, ewentualnie z niewielką ilością np. oleju kokosowego lub tłuszczu zwierzęcego.
Jednym z najlepszych rozwiązań są również bezkaloryczne oleje do smażenia, najczęściej w spray’u, ich temperatura rozkładu jest bardzo wysoka, więc świetnie nadają się do obróbki termicznej. Warto się na chwilę zatrzymać przy słowie "bezkaloryczne". Nie są to "sztuczne substancje tłuszczo-podobne.
Sekret tkwi w sposobie ich użycia - proces spryskiwania trwający około pół sekundy dostarcza zaledwie 0,25g tłuszczu. Producenci mają więc prawo używać słowa beztłuszczowe, ponieważ prawnie za produkt beztłuszczowy uznaje się taki, który w porcji dostarcza maksymalnie pół grama tłuszczu.
Blanszowanie
Pieczenie
Duszenie
Grillowanie
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook