Omlet z białek z malinami i czekoladą
To puchaty i bardzo romantyczny omlet z białek. Idealny dla dwojga, na przykład jako słodkie śniadanie albo deser.
Bez dodatku mąki i cukru, za to z wanilią, malinami i czekoladą.
Usmażenie takiego omletu wbrew pozorom nie jest trudne, a technika obracania za pomocą talerza jest taka sama, jak w przypadku frittaty.
Maliny przebywają na patelni bardzo krótko, więc nie zdążą puścić soku i ładnie wkomponują się w puszysty omlet. Pyszne!
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 laska wanilii (albo łyżeczka pasty waniliowej)
- ok. 100 g malin
- ok. 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- masło do smażenia
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli w naczyniu zawieszonym na garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jego dno nie dotykało tafli wody. Gotową rozpuszczoną czekoladę przykryj talerzem i zostaw w garnku nad gorącą wodą, by nie stężała.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Ubij trzepaczką białka ze szczyptą soli. Piana powinna być puszysta, ale nie musi być sztywna. Pod koniec ubijania dodaj ziarenka z laski wanilii lub pastę waniliową.
4. Wlej masę białkową na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
5. Po tym czasie na wierzch omletu wyłóż maliny, dociskając je lekko łopatką. Przykryj omlet i smaż jeszcze 1 minutę.
6. Zsuń omlet na duży talerz, przykryj go patelnią i obróć. Smaż drugą stronę omletu przez 1 minutę.
7. Przykryj patelnię talerzem i obróć raz jeszcze. Dzięki temu wierzch omletu z widocznymi zapieczonymi w nim malinami znajdzie się na górze.
8. Polej omlet czekoladą. Możesz podać go z również dodatkową porcją malin.
Przepis pochodzi z książki Szymona Kubickiego Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 24 września.