Orientalne smaki. Wieprzowina z curry
Curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie, dlatego nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Nadaje każdej potrawie orientalnego smaku. Nawet najzwyklejszej wieprzowinie.
Curry jest mieszanką przypraw znaną w Indiach od tysięcy lat. Przez Hindusów jest wręcz uznawana za przyprawę narodową, której istnieją niezliczone warianty, w zależności od gustu osoby mieszającej. Dziś niektóre z mieszanek stanowią tajemnicę twórców chronioną prawnie.
Curry podbiło świat i jest najczęściej kupowaną przyprawą, dodawaną do niezliczonej ilości potraw, czy to kiełbas, czy baraniny, drobiu, albo ryb.
W skład mieszanki mogą wchodzić kurkuma, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól.
Curry najczęściej jest dodawane do mięs, jednak równie dobrze będzie pasowała do sosów, czy dipów. Dziś proponujemy wam wieprzowinę z curry.
Składniki:
- 500 gramów szynki wieprzowej
- ananas z puszki
- 200 mililitrów mleczka kokosowego
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki pasty curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę, solimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Papryczkę kroimy w krążki. Podobnie robimy z 4 krążkami ananasa z puszki, pozostałą część miksujemy w pulpę.
Do podsmażonego mięsa dodajemy paprykę. Po kilku minutach pastę curry i ananasa. Zarówno mus, jak i pokrojonego w kostkę. Chwilę później dolewamy mleczko kokosowe, sos sojowy i dusimy na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie.
Podajemy z ryżem.