Scaccia, czyli rolowana pizza

Trudno by znaleźć osobę, która nie lubi pizzy. Także, jeśli chodzi o samą pizzę, trudno wymyśleć coś oryginalnego. Można oczywiście, poeksperymentować z różnymi dodatkami albo przygotować scaccię, czyli pizzę rolowaną, która po przekrojeniu wygląda jak strucla.

Pizza wcale nie musi był płaska
Pizza wcale nie musi był płaska123RF/PICSEL

Pizza tego rodzaju może być podawana z zieloną sałatą lub sałatką typu greckiego. Najlepiej ją jeść lekko przestudzoną. Aromatyczna i nieco pikantna, znajdzie uznanie u wielu smakoszy.

Do przygotowania pizzy potrzebujemy:

Składniki:

3 porcje ciasta do pizzy (gotowego),

200 g sera scamorza lub provolone spicy (może być inny ser z przyprawami, np. koryciński);

do sosu pomidorowego: 800 g pomidorów, różnych odmian,

2 łyżki stołowe oliwy,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

1 łyżeczkę soku z cytryny,

1 łyżkę cukru pudru,

1/2 pęczka bazylii, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos pomidorowy: obieramy i siekamy cebulę. Siekamy drobno ząbki czosnku. W garnku podsmażamy cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy dobrze rozdrobnione pomidory, cukier i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 20 minut.

Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną bazylię. Czekamy, aż sos ostygnie.

Rozgrzewamy piekarnik do 210 st. C. Wykładamy podłużną foremkę papierem do pieczenia. Ser kroimy w cienkie plasterki. Na posypanej mąką desce zagniatamy ze sobą trzy płaty ciasta do pizzy. Chodzi o to, by rozwałkować je potem na duży prostokąt.

Rozkładamy cienką warstwę sosu pomidorowego na środkowej części ciasta. Dodajemy połowę sera. Zawijamy brzegi ciasta w kierunku środka, zakładając je na siebie. Ponownie smarujemy ciasto sosem i rozkładamy na nim pozostały ser. Składamy brzegi ciasta do środka tak, aby dopasować jego kształt do formy.

Przekładamy ciasto do formy. Pieczemy godzinę. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ok. 10 minut i podajemy.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas