Scaccia, czyli rolowana pizza
Trudno by znaleźć osobę, która nie lubi pizzy. Także, jeśli chodzi o samą pizzę, trudno wymyśleć coś oryginalnego. Można oczywiście, poeksperymentować z różnymi dodatkami albo przygotować scaccię, czyli pizzę rolowaną, która po przekrojeniu wygląda jak strucla.
Pizza tego rodzaju może być podawana z zieloną sałatą lub sałatką typu greckiego. Najlepiej ją jeść lekko przestudzoną. Aromatyczna i nieco pikantna, znajdzie uznanie u wielu smakoszy.
Do przygotowania pizzy potrzebujemy:
Składniki:
3 porcje ciasta do pizzy (gotowego),
200 g sera scamorza lub provolone spicy (może być inny ser z przyprawami, np. koryciński);
do sosu pomidorowego: 800 g pomidorów, różnych odmian,
2 łyżki stołowe oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 łyżeczkę soku z cytryny,
1 łyżkę cukru pudru,
1/2 pęczka bazylii, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos pomidorowy: obieramy i siekamy cebulę. Siekamy drobno ząbki czosnku. W garnku podsmażamy cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy dobrze rozdrobnione pomidory, cukier i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 20 minut.
Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną bazylię. Czekamy, aż sos ostygnie.
Rozgrzewamy piekarnik do 210 st. C. Wykładamy podłużną foremkę papierem do pieczenia. Ser kroimy w cienkie plasterki. Na posypanej mąką desce zagniatamy ze sobą trzy płaty ciasta do pizzy. Chodzi o to, by rozwałkować je potem na duży prostokąt.
Rozkładamy cienką warstwę sosu pomidorowego na środkowej części ciasta. Dodajemy połowę sera. Zawijamy brzegi ciasta w kierunku środka, zakładając je na siebie. Ponownie smarujemy ciasto sosem i rozkładamy na nim pozostały ser. Składamy brzegi ciasta do środka tak, aby dopasować jego kształt do formy.
Przekładamy ciasto do formy. Pieczemy godzinę. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ok. 10 minut i podajemy.