Szokujące potrawy: Nie wiedziałeś, że da się to zjeść!

Pieczone nietoperze, sos ze skisłych ryb, małpie głowy z rusztu, a może larwy pszczół w miodzie? Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy, które jego mieszkańcy jedzą na co dzień. Dla turystów nie jest to już takie oczywiste! Antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw Jarek Nowak w nowym programie wybierze się w kulinarną podróż po najdziwniejszych kuchniach świata!

Szokujące potrawy zadebiutują już 1 czerwca
Szokujące potrawy zadebiutują już 1 czerwcamateriały prasowe

Program "Szokujące potrawy" będzie można obejrzeć na antenie Travel Channel oraz TVN. Premierowy cykl kanału Travel Channel zabierze widzów na niezwykłą wyprawę.

Ruszymy tropem szokujących potraw, nieznanych Polakom z ich rodzimych stołów. Gospodarzem nowej serii jest Jarek Nowak, antropolog, znawca wielu kultur i miłośnik egzotycznych krajów, który przemierzył Tajlandię motocyklem i mieszkał pośród Papuasów na Nowej Gwinei.

Prowadzący zatrzyma się w wybranych miastach, by poznać ich kulinarne tradycje oraz spróbować niezwykłych potraw. Pozna lokalnych kucharzy, hodowców, rybaków, dostawców niecodziennych produktów. Odwiedzi też targi i bazary, gdzie spróbuje najdziwniejszych dań przyrządzanych na ulicy. Dowie się, w jaki sposób kuchnia danego rejonu jest związana z naturalnymi bogactwami i historią. Prowadzący pojedzie się do m.in. Wietnamu, Kambodży i Singapuru.

Zwiastun pierwszego odcinka programu Szokujące potrawymateriały prasowe

W premierowym odcinku wybierzemy się do Peru, by odkryć jedne z najbardziej szokujących potraw na świecie. Jarek Nowak odwiedzi Iquitos, miasto położone nad Amazonką, do którego nie prowadzi żadna droga lądowa. W poszukiwaniu ekstremalnych doznań smakowych dotrze na targ, gdzie handluje się produktami prosto z dżungli. Oprócz żółwi, krokodyli, ryb i robaków można dostać tam magiczne zioła i mikstury na różne przypadłości.

Prowadzący odwiedzi też plemię, którego najsłynniejszym przysmakiem jest... małpa. W jego menu znajdą się również żółwie jaja, jelito z pełną zawartością i ostra zupa z ryby karaczama. Czy Jarek Nowak będzie w stanie spróbować wszystkich potraw? Jak zaskoczą go lokalne przysmaki?

Emisja  programu "Szokujące potrawy":

Travel Channel: sobota, godz. 10:50

TVN: Poniedziałek, godz. 22:30

Jak smakują jaja żółwia?materiały prasowe
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas