Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu o 60 procent

Ryż jest niezwykle popularnym składnikiem diety, dostarcza dużej ilości dobrze przyswajalnej energii. Występuje w wielu odmianach, a jego spożycie w rozsądnych porcjach polecane jest nawet na dietach odchudzających. Istnieje bardzo prosta metoda, która pomoże ograniczyć jego kaloryczność nawet o 60 proc. bez utraty dodatkowych składników odżywczych w postaci, np. minerałów.

Czy wiesz, że kaloryczność ryżu można jeszcze zmniejszyć?
Czy wiesz, że kaloryczność ryżu można jeszcze zmniejszyć?123RF/PICSEL

Ryż w liczbach

Jednak to, co najczęściej spożywają Polacy, zwykle w liczbach wygląda następująco: Każde 100 g nieugotowanego ryżu to około 80 g węglowodanów, z czego błonnik to koło 3 - 4 g, 7 g to proteiny i około 1 g - tłuszcze. Jak widać jest to produkt, który charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, czyli energii. Dodatkowo jest dość bogaty w mangan i selen. Jego indeks glikemiczny - IG (po ugotowaniu) wynosi 64.

Wartość ta mówi nam o tym, jak szybko po jego spożyciu podnosi się poziom cukru. Im wyższa wartość, tym większych wahań poziomu insuliny można oczekiwać. W praktyce w sytuacjach inne niż powysiłkowe, powinniśmy unikać produktów o wysokim IG, gdyż mogą one przyczynić się do odkładania tkanki tłuszczowej, a nawet sprzyjać powstawaniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu II.

Oczywiście liczy się również ilość spożytego produktu, jeśli wypijemy 1 czy 2 łyki napoju energetycznego, którego indeks glikemiczny może wynosić nawet powyżej 130, nie musimy się niczego obawiać, problem pojawia się, gdy w naszej diecie pojawią się duże ilości wysokogliemicznych produktów.

Skrobia

Jak obniżyć kaloryczność ryżu?

Należy zrobić to następująco:

1) Odmierzamy pożądaną porcję ryżu

2) Odmierzamy podwójną (w stosunku do ryżu) objętość wody

3) Gotujemy wodę

4) Do wrzącej wody dodajemy odrobinę oleju kokosowego

5) Dodajemy ryż i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

6) Ugotowany ryż pozostawiamy na 12 godzin w lodówce

Jak widać, proces przygotowania jest podobny do tego tradycyjnego. Jedyna różnica polega na dodaniu oleju kokosowego do gotującej się wody (przed umieszczeniem w niej ryżu), oraz odstawieniu ugotowanego ryżu na 12 godzin. Udowodniono naukowo, że zmniejsza to ilość wchłanianej skrobi i zwiększa ilość skrobi opornej, bez utraty innych składników odżywczych. Dzięki temu, tak przygotowany ryż zawiera od 10 do nawet 60 proc. mniej kalorii. W tym przypadku trudno jednak podać konkretną wartość, gdyż zależy to od odmiany ryżu.

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

Jacek Bilczyński - ekspert Interii
Jacek Bilczyński - ekspert InteriiINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas