W sprzedaży pojawiła się pierwsza na świecie żywność zmodyfikowana genetycznie metodą CRISPR
To historyczny moment dla ludzkości. W regularnej sprzedaży pojawił się pierwszy produkt, który zmodyfikowano najbardziej zaawansowaną obecnie na świecie metodą edycji genów. To nowy rozdział w produkcji żywności.
Dla wielu to kontrowersyjne wydarzenie. Żywność GMO budzi mnóstwo emocji, a modyfikacje metodą CRISPR-Cas9, to zupełnie nowy poziom użycia tej technologii w produkcji. Do tej pory używano jej głównie do modyfikacji genów w organizmach żywych.
Japoński startup Sanatech Seed i Uniwersytet Tsukuba stworzyli nową odmianę pomidorów pochodzących z Sycylii. Chodzi o Sicilian Rouge High GABA. Teraz rozpoczęła się regularna sprzedaż sadzonek w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Rozpoczęliśmy wysyłkę sadzonek i pomidorów 17 września. Popyt na nie jest dość spory. To bardzo ważny kamień milowy dla żywności CRISPR. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu produktowi ludzie będą zdrowsi
Technika edycji genów CRISPR-Cas umożliwia bardzo precyzyjne wycięcie wybranego genu lub zastąpienie go innym genem. Dzięki modyfikacji genów, odmiana zawiera pięciokrotnie większą ilość GABA, (kwasu gamma-aminomasłowego) aminokwasu, który od niedawna przyciąga uwagę jako składnik funkcjonalny. Oczekuje się, że GABA ma działanie anabolicznie i regeneracyjnie.
Osoby spożywające te zmodyfikowane pomidory będą mogły dzięki nim obniżyć sobie ciśnienie krwi i poziom kortyzolu (hormonu stresu), zwiększyć produkcję GH (hormonu wzrostu), wspomóc budowę masy mięśniowej, przyspieszyć procesy regeneracyjne i po prostu lepiej spać.
Sicilian Rouge High GABA jest już też dostępna jako sadzonki do użytku w przydomowym ogrodzie. Hodowcy muszą się o to ubiegać na stronie Pioneer EcoScience i zgodzić się na dołączenie do internetowej grupy zajmującej się kontrolowaną uprawą.
Japoński rząd spodziewa się, że pierwsze pomidory zmodyfikowanie techniką CRISPR pojawią się w większych sklepach już w przyszłym roku. Wszystkie produkty będą musiały być oznaczone specjalnymi symbolami, by konsumenci mieli świadomość, że będą spożywać żywność zmodyfikowaną genetycznie innowacyjną metodą CRISPR-Cas.
Źródło: GeekWeek.pl/NewScientist / Fot. Sanatech Seed