Wegański gulasz z masłem orzechowym
Co powiesz na połączenie pomidorowego gulaszu z masłem orzechowym? Choć brzmi to dziwnie, spróbuj! Gładkie masło orzechowe świetnie zagęszcza wegański gulasz pełen warzyw i wprowadza powiew egzotyki.
W garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę.
Dodaj marchew pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekane pieczarki. Krótko podsmaż.
Dodaj posiekane ząbki czosnku, fasolę, a po chwili pokrojoną paprykę.
Wszystko zalej pomidorami lub passatą. Całość duś przez 15 minut.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj masło orzechowe i sos sojowy. Jeżeli wolisz bardziej płynną konsystencję, możesz dodać bulion warzywny.
Gotowy gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a gdy tylko wystygnie, przełóż do lunchboxu.
Przepis pochodzi z książki "Roślinny lunchbox dla każdego", Eryk Wałkowicz. Wydawnictwo Znak. Premiera: 23 maja 2018 r.