Wołowina z aromatycznym chmielem - połączenie godne mistrzów

Sałatka z pieprzową wołowiną stir fry (metoda gotowania, a raczej szybkiego smażenia na dużym ogniu) , aromatycznym chmielem i sosem cytrynowo-miodowym przypadnie do gustu wielbicielom piwa. Świeże szyszki chmielowe nadają tej potrawie wyrazistego aromatu.

Wołowina oraz szyszki chmielowe posłużą do przygotowania dania, które zaskoczy cię swoim głębokim smakiem
Wołowina oraz szyszki chmielowe posłużą do przygotowania dania, które zaskoczy cię swoim głębokim smakiem123RF/PICSEL

Według przepisu kucharza Jerzego Sobieniaka do przyrządzenia tego dania potrzebujemy:

- 500g przerośniętej tłuszczem zrazowej (udźca)

- 1 łyżkę świeżo mielonego pieprzu,

- 1/4 szklanki sosu sojowego,

- 150 ml oleju (100ml do sosu, 50ml do wołowiny),

- 2 cytryny,

- 3 łyżki miodu lipowego,

- 1 łyżkę musztardy dijon,

- 200g roszponki

- 8 świeżych szyszek chmielowych i 3 jabłka szara reneta.

- Cytrynę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok, mieszamy z musztardą i dwiema łyżkami miodu oraz olejem - radzi Sobieniak.

- Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Sprawioną wołowinę zalewamy sosem sojowym i zasypujemy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut - zdradza kolejny punkt przepisu.

Następnie jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i smażymy na patelni na maśle przez 3-4 minuty. Później dodajemy otarte listki szyszek chmielowych i łyżkę miodu.

I co dalej?

- Wołowinę smażymy na dużym ogniu małymi porcjami przez 2-3min. W połowie smażenia każdej partii dodajemy łyżkę oleju. Gotową wołowinę podajemy z jabłkami na roszponce i polewamy sosem - wyjaśnia Sobieniak.

Idealnym dodatkiem do tej sałatki będzie szklanka zimnego piwa typu lager
Idealnym dodatkiem do tej sałatki będzie szklanka zimnego piwa typu lager123RF/PICSEL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas