Wołowina z aromatycznym chmielem - połączenie godne mistrzów
Sałatka z pieprzową wołowiną stir fry (metoda gotowania, a raczej szybkiego smażenia na dużym ogniu) , aromatycznym chmielem i sosem cytrynowo-miodowym przypadnie do gustu wielbicielom piwa. Świeże szyszki chmielowe nadają tej potrawie wyrazistego aromatu.
Według przepisu kucharza Jerzego Sobieniaka do przyrządzenia tego dania potrzebujemy:
- 500g przerośniętej tłuszczem zrazowej (udźca)
- 1 łyżkę świeżo mielonego pieprzu,
- 1/4 szklanki sosu sojowego,
- 150 ml oleju (100ml do sosu, 50ml do wołowiny),
- 2 cytryny,
- 3 łyżki miodu lipowego,
- 1 łyżkę musztardy dijon,
- 200g roszponki
- 8 świeżych szyszek chmielowych i 3 jabłka szara reneta.
- Cytrynę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok, mieszamy z musztardą i dwiema łyżkami miodu oraz olejem - radzi Sobieniak.
- Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Sprawioną wołowinę zalewamy sosem sojowym i zasypujemy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut - zdradza kolejny punkt przepisu.
Następnie jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i smażymy na patelni na maśle przez 3-4 minuty. Później dodajemy otarte listki szyszek chmielowych i łyżkę miodu.
I co dalej?
- Wołowinę smażymy na dużym ogniu małymi porcjami przez 2-3min. W połowie smażenia każdej partii dodajemy łyżkę oleju. Gotową wołowinę podajemy z jabłkami na roszponce i polewamy sosem - wyjaśnia Sobieniak.