Jedzone za młodu doda lat na starość

Dieta bogata w wapno wydłuża życie i nie odpowiada za poziom złego cholesterolu we krwi w takim stopniu, jak wcześniej sądzono - mówią wyniki najnowszych badań.

Na zdj. farmerzy sprzedają mleko na ulicach Nantes, Francja 2009 rok.
Na zdj. farmerzy sprzedają mleko na ulicach Nantes, Francja 2009 rok.AFP

Zespół naukowców pod przewodnictwem Jolieke van der Pols z Instytutu Badań Medycznych w Queensland chciał sprawdzić, na ile przeświadczenie o związku między problemami sercowymi, a dietą bogatą w produkty pochodzenia mlecznego jest uzasadnione. Stoi ono na przykład za przekonaniem, że masło jest niezdrowe.

Dieta a długość życiaZa punkt wyjścia do swoich poszukiwań badacze wzięli przeprowadzone ponad 65 lat temu badania na temat zwyczajów żywieniowych ponad 1300 rodzin ze Szkocji i Anglii. Sprawdzili, w jaki sposób dieta przebadanych osób wpłynęła na długość ich życia.

Niższy wskaźnik umieralności

Do 2005 roku 34 proc. z przebadanych w latach trzydziestych 4374 dzieci umarło, w tym 378 na niedokrwienną chorobę serca a 121 - na zawał. Po analizie danych okazało się, że dieta bogata w wapno w dzieciństwie wiązała się z mniejszym wskaźnikiem śmierci z powodu zawału. - Co więcej, taka dieta ogólnie wiązała się z niższym wskaźnikiem umieralności - podsumowuje studium, które opublikował najnowszy numer "British Journal of Medicine".

AFP, ML

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas