Więcej mięśni, mniejsze ryzyko cukrzycy

Im większa masa mięśniowa, tym mniejsze ryzyko insulinooporności - twierdzi dr Preethi Srikanthan z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.

Wcześniejsze badania wykazały, że bardzo niska masa mięśniowa stanowi czynnik ryzyka insulinooporności. Ale dotąd nie prowadzono badań dotyczących odwrotnego scenariusza, czyli czy zwiększenie masy mięśniowej do przeciętnej i powyżej średniej (niezależnie od stopnia otyłości) poprawia zdolność organizmu do regulowania poziomu glukozy.

Dobra nowina dla osób z nadwagą

Srikanthan podkreśla, że badania jej zespołu abstrahują od zagadnienia odchudzania się w celu poprawienia profilu metabolicznego.

- Nasze studium wskazuje na rolę podtrzymywania sprawności fizycznej i budowania masy mięśniowej. To dobra wiadomość dla pacjentów z nadwagą, którzy mają problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, ponieważ okazuje się, że sam wysiłek wkładany w ruch i utrzymywanie sprawności przyczynia się do zmian metabolicznych - uważa naukowiec.

Reklama

Mięśnie też ważne

Amerykanie przyglądali się związkowi między masą mięśni szkieletowych a insulinoopornością i zaburzeniami metabolizmu glukozy w próbie 13644 osób. Badani mieli ponad 20 lat, nie byli w ciąży i ważyli więcej niż 35 kg. Okazało się, że im większa masa mięśniowa, w porównaniu do rozmiarów ciała, tym lepsza insulinooporność i mniejsze ryzyko stanu przedcukrzycowego oraz samej cukrzycy.

Srikanthan postuluje więc, by lekarze rodzinny i diabetolodzy monitorowali nie tylko wskaźnik masy ciała i obwód talii, ale także masę mięśniową. Ma pozwolić na wczesne wykrycie cukrzycy.

Kopalnia Wiedzy
Dowiedz się więcej na temat: cukrzycy | cukrzyca | mięśnie | badania
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy