Więcej mięśni, mniejsze ryzyko cukrzycy
Im większa masa mięśniowa, tym mniejsze ryzyko insulinooporności - twierdzi dr Preethi Srikanthan z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.
Wcześniejsze badania wykazały, że bardzo niska masa mięśniowa stanowi czynnik ryzyka insulinooporności. Ale dotąd nie prowadzono badań dotyczących odwrotnego scenariusza, czyli czy zwiększenie masy mięśniowej do przeciętnej i powyżej średniej (niezależnie od stopnia otyłości) poprawia zdolność organizmu do regulowania poziomu glukozy.
Srikanthan podkreśla, że badania jej zespołu abstrahują od zagadnienia odchudzania się w celu poprawienia profilu metabolicznego.- Nasze studium wskazuje na rolę podtrzymywania sprawności fizycznej i budowania masy mięśniowej. To dobra wiadomość dla pacjentów z nadwagą, którzy mają problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, ponieważ okazuje się, że sam wysiłek wkładany w ruch i utrzymywanie sprawności przyczynia się do zmian metabolicznych - uważa naukowiec.
Srikanthan postuluje więc, by lekarze rodzinny i diabetolodzy monitorowali nie tylko wskaźnik masy ciała i obwód talii, ale także masę mięśniową. Ma pozwolić na wczesne wykrycie cukrzycy.