Powstała "sucha woda"
Określenie "sucha woda" brzmi mniej więcej tak jak "czarna biel", jednak naukowcy zawzięli się i stworzyli wodę? w proszku. W jakim celu?
"Sucha woda" przypomina konsystencją cukier puder. Każde ziarenko tego proszku składa się w 95 proc. z płynnej wody otoczonej krzemionkową powłoką. Absorbuje ona trzy razy więcej dwutlenku węgla niż zwykła woda. Może to zostać wykorzystane przy produkcji leków i żywności, a nawet ułatwić walkę ze zmianami klimatu.
- Nasza substancja użyta jako katalizator przyspiesza proces reakcji między wodorem i kwasem maleinowym, podczas której powstaje kwas bursztynowy. To podstawowy surowiec w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym - wyjaśnia dr Ben Carter, jeden z wynalazców "suchej wody".
Innym pozytywnym aspektem tego wynalazku jest fakt, że dzięki niemu produkcja będzie mniej kosztowna, a dzięki krzemionkowej powłoce da się bezpieczne transportować toksyczne ciecze. Technologię tę można również wykorzystywać do magazynowania skroplonego gazu.