Alkohol w rozsądnych ilościach wzmacnia odporność
Rozsądne spożycie alkoholu (np. lampka wina dziennie) wzmacnia układ odpornościowy i szybciej zwalcza infekcje.
Do takich wniosków doszedł zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, którego badania pomogły wyjaśnić działanie układu immunologicznego. Dzięki temu ma być możliwe ulepszenie reakcji poszczepiennej.
- Od jakiegoś czasu wiedzieliśmy, że umiarkowane spożywanie alkoholu wiąże się z niższą śmiertelnością. Nasze badania na zwierzętach wskazują, że dobrowolna konsumpcja alkoholu wzmacnia odpowiedź immunologiczną na szczepienie - powiedziała Ilhem Messaoudi.
W ramach eksperymentów, 12 rezusów nauczono spożywania alkoholu (w dowolnych ilościach). Małpy zostały zaszczepione przeciwko ospie prawdziwej i dostały dostęp do 4-procentowego etanolu albo dopasowanej kalorycznie słodkiej wody. Monitorowano dzienne spożycie alkoholu przez rezusy przez 14 miesięcy.
Małpy podzielono na dwie grupy - zwierzęta pijące dużo (gdy stężenie etanolu we krwi przekraczało 0,08 proc.) oraz rezusy umiarkowanie spożywające alkohol (stężenie etanolu we krwi w zakresie 0,02-0,04 procent).
- Przed okresem spożywania alkoholu, zwierzęta wykazywały porównywalne reakcje na szczepienie. Po ekspozycji na etanol odpowiedź na dawkę przypominającą była zupełnie inna - dodała Ilhem Messaoudi.
Wyciągnięte wnioski można przełożyć do świata ludzi - duże ilości alkoholu osłabiają reakcję na dawkę przypominającą szczepionki. U pijących umiarkowanie, odpowiedź ulega wzmocnieniu. Następnym etapem mają być badania na ludziach i szczepionce przeciwko grypie.