Czerwone wino zamiast metamfetaminy
Naukowcy odkryli, że resweratrol obecny przede wszystkim w skórce winogron, może blokować uzależniające działanie metamfetaminy.
Już od jakiegoś czasu wiadomo, że zażycie metamfetaminy skutkuje wydzieleniem dopaminy, co stanowi wystarczającą motywację do kontynuowania narkotyzowania się. Po jakimś czasie dochodzi jednak do degeneracji neuronów dopaminergicznych, co może powodować defekty neurologiczne podobne do tych występujących w chorobie Parkinsona.
Zespół badawczy podawał szczurom resweratrol raz na dobę przez tydzień. Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że substancja ta ogranicza możliwość metamfetaminy do podwyższania dopaminy w mózgu.
"W przeszłości dowiedziono, że resweratrol działa ochronnie w przypadku choroby Parkinsona. Postanowiliśmy więc sprawdzić czy wpłynie na zmiany w mózgu wywołane metamfetaminą. Obecnie nie ma metod leczenia uzależnionych od tego narkotyku. Nasze obserwacje wskazują, że resweratrol można by wziąć pod uwagę w ewentualnych planach terapeutycznych" - powiedział Dennis Miller z University of Missouri.
Najwięcej resweratrolu zawierają winogrona, głównie ich skórka. Z tego względu wina czerwone, otrzymane z fermentacji soku razem ze skórkami owoców, zawierają więcej resweratrolu niż wina białe. Resweratrol jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem oraz nietoksycznym fungicydem.