Piwonie działają dobrze na serce
Chińscy naukowcy odkryli, że z nasion piwonii może zostać wyprodukowany olej działający ochronnie na serce.
Zespół uczonych z Chińskiej Akademii Nauk zauważył, że nasiona piwonii są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Można je znaleźć w wielu pokarmach, m.in. warzywach, owocach czy rybach morskich. Brak NNKT zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, nowotworów i zespołów autoimmunologicznych.
Bardzo ważne jest jednak, by stawiać na dietę bogatą w produkty o różnych współczynnikach NNKT (omega-6 i omega-3), np. 700:1 dla oleju słonecznikowego, 600:1 dla oleju arachidowego, 100:1 dla oleju kukurydzianego czy 16:1 dla oliwy w oliwek. Nasiona piwonii mogłyby zostać wykorzystane do stworzenia oleju, którego bilans kwasów omega-6 i omega-3 wyniósłby 1:1. Po przebadaniu kilku gatunków dzikich i udomowionych odmian piwonii odkryto bowiem, że zawierają one duże ilości kwasu alfa-linolenowego (ALA).
Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożycie NNKT może wywoływać raka prostaty.