Przeciwutleniacze przyspieszają powstawanie przerzutów czerniaka
Naukowcy odkryli, że antyoksydanty aż dwukrotnie przyspieszają tempo powstawania przerzutów czerniaka złośliwego.
Zespół badaczy z Sahlgrenska Academy pod kierownictwem prof. Martina Bergo potwierdził, że przeciwutleniacze przyspieszają rozwój niektórych nowotworów. Wcześniejsze badania wykazały tę zależność w przypadku nowotworów płuc, teraz potwierdzono podobny efekt na czerniaka. Z tego powodu, osoby znajdujące się w grupie ryzyka powinny unikać zażywania suplementów zawierających antyoksydanty.
- W przeciwieństwie do badań nad nowotworami płuc, nie odnotowaliśmy wpływu na guz pierwotny, chociaż przeciwutleniacze zwiększają zdolność komórek guza do przerzutowania, a to poważniejszy problem. Powszechnie wiadomo, że przerzuty stanowią przyczynę zgonu. Pierwotny guz jest zazwyczaj usuwany i nie zagraża organizmowi. Gorsze jest to, co dzieje się później - powiedział Bergo.
Podczas eksperymentu, zespół Bergo podawał myszom z czerniakiem przez 80 dni acetylocysteinę. Liczba guzów, które przedostały się do węzłów chłonnych była 2 razy wyższa w porównaniu do gryzoni niezażywających przeciwutleniaczy. Co więcej, w hodowlach ludzkich komórek czerniaka, mieszanka acetylocysteina i witamina E zwiększały szybkość przerzutowania nowotworu.
Naukowcy ostrzegają, że rola antyoksydantów ma szczególne znaczenie w rozwoju czerniaka. Jest to konsekwencją tego, że komórki nowotworowe stykają się z przeciwutleniaczami o pochodzeniu innym niż dietetycznym.
Niezbędne są dalsze badania, które uwzględnią różne rodzaje antyoksydantów i nowotworów.