Sok żurawinowy chroni przed udarem
Aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca, należy pić 2 szklanki soku żurawinowego dziennie. Do takiego wniosku, jak podaje The Daily Mail, doszli specjaliści z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa. Zdaniem naukowców, żurawina zawdzięcza tę właściwość wysokiej zawartości pożytecznych związków - polifenoli, które wspomagają naturalne mechanizmy ochronne organizmu.
W badaniu wzięło udział 56 osób, a ochotników podzielono na 2 grupy. Pierwsza grupa wypijała około 0,8 l niskokalorycznego soku żurawinowego dziennie. Pozostałym wolontariuszom podawano placebo. Na początku badania, eksperci ocenili stan zdrowia uczestników - zmierzono ciśnienie krwi, poziom cukru, lipidów i CRP (markerów stanu zapalnego) we krwi ochotników.
Okazało się, że po 8 tygodniach, stan zdrowia osób pijących sok żurawinowy znacznie się poprawił. Ryzyko wystąpienia udaru u tych uczestników spadło o 15 proc. , a ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego - o 10 proc. Tak, polifenole pomagają organizmowi zwalczać choroby. Naukowcy dodają, że polifenoli w żurawinie jest znacznie więcej niż, np. w jabłkach, jagodach, winogronach i wiśniach.