Substancje z winogron i pomarańczy skuteczne na otyłość
U osób cierpiących na nadwagę, które przez 8 tygodni zażywały kapsułki ze składnikami z czerwonych winogron i pomarańczy, odnotowano zauważalny spadek cukru we krwi, a tym samym funkcjonowanie tętnic.
Gdy w kapsułkach umieszczono oba związki - trans-resweratrol (tRES) z czerwonych winogron i hesperetyne (HESP) z pomarańczy - w dawkach farmaceutycznych, miały one dobroczynne działanie na organizm. Zmniejszały stężenie glukozy we krwi, poprawiały działanie insuliny i zwiększały zdrowie tętnic.
- Są to niezwykle ekscytujące wyniki, które mogą mieć ogromny wpływ na naszą zdolność do leczenia tych chorób. A także pomagać w leczeniu cukrzycy i chorób serca, które są w stanie rozbroić bombę zegarową otyłości - powiedział Paul Thornalley z University of Warwich Medical School.
Po 8 tygodniach terapii, naukowcy odnotowali poprawę insulinooporności u uczestników badań, które były podobne do wyników obserwowanych 6 miesięcy po operacji bariatrycznej. HESP i tRES działają poprzez zwiększenie poziomu białka zwanego glioksylazą 1 (Glo1), które neutralizuje szkodliwy związek cukrowy o nazwie metyloglioksal (MG).
W toku przeprowadzonych eksperymentów, naukowcy odkryli, że pacjenci z nadwagą o BMI wyższym niż 27,5 po terapii mieli obniżony poziom glukozy, prawidłową pracę insuliny, a także zmniejszony stan zapalny naczyń krwionośnych. Podobnych efektów nie stwierdzono u pacjentów przyjmujących placebo.
Mimo iż tRES i HESP występują w owocach, opisanych rezultatów nie uzyskamy poprzez zwiększone ich spożycie. W badaniach skuteczne były tylko dawki farmaceutyczne substancji podawane w postaci kapsułek.