Ta pizza nie zepsuje się przez 3 lata
Aż dwa lata zajęło naukowcom wosjkowym opracowanie pizzy, której termin przydatności do spożycia, oczywiście w temperaturze „pokojowej”, wynosi 3 lata – donosi Associated Press.
Wojskowi inżynierowie musieli stawić czoła bakteriom oraz pleśni - naturalnym i największym wrogom żywności. Najskuteczniejszą bronią okazała się mieszanka cukrów, soli i syropów, które trzymają wilgoć z dala od posiłku. Dodatkową linię obrony stanowią odpowiednia kwasowość pizzy oraz opakowanie z opiłkami żelaza, które pochłaniają tlen wdzierający się do jego wnętrza.
Pizza MRE (Meal, Ready-to-Eat) pojawi się na polu walki już wkrótce, ale na początku tylko w dwóch smakach - z pepperoni i pepperoni z indyka.
Odpowiednia żywność często bywa poważnym problemem na polu walki. Musi bowiem być wysoko kaloryczna, odporna na niekorzystne warunki i lekka. Solidny kawałek pizzy stanowi zatem naprawdę smaczny kąsek.