U otyłych osób neurony zjadają się nawzajem
Okazuje się, że dieta wysokotłuszczowa nie tylko zwiększa ryzyko otyłości, ale i sprawia, że układ immunologiczny konsumuje połączenia między neuronami!
Zespół naukowców z Medical College of Georgia pod kierownictwem dr Alexis M. Stranahan odkrył, że u osób otyłych dochodzi do autofagii połączeń synaptycznych. To niezwykłe zjawisko ukazujące nieznaną do tej pory odpowiedź autoimmunologiczną organizmu.
Naukowcy odkryli, że wysoki poziom tłuszczu w organizmie przejawia się przewlekłym stanem zapalnym. Ten z kolei wymaga odpowiedzi układu odpornościowego, który w mózgu jest reprezentowany przez mikroglej. W normalnych warunkach mikroglej pochłania uszkodzone i obumarłe neurony, oczyszczając korę mózgową. W otyłym organizmie dochodzi do reakcji niepożądanej. Mikroglej pochłania połączenia między neuronami (synapsy), osłabiając tym samym funkcje poznawcze.
- W normalnych warunkach mikroglej jest w ciągłym ruchu w mózgu. U osób otyłych komórki przestają się poruszać i zaczynają zjadać synapsy. To wszystko wynik otyłości, która zmienia dynamikę mikrogleju, sprawiając, że staje się on wyjątkowo żarłoczny - powiedziała Stranahan.
Obserwacje dotyczące diety wysokotłuszczowej - a tym samym funkcjonowania mikrogleju w mózgu - przeprowadzono na myszach, które przez 12 tygodni karmiono tłuszczami nasyconymi. Naukowcy uspokajają, że pomimo iż otyłość powoduje niekorzystną odpowiedź autoimmunologiczną organizmu, to jest to proces odwracalny.