Witamina A chroni przed malarią
Witamina A może zmniejszać ryzyko rozwoju malarii u dzieci do piątego roku życia.
Zespół naukowców z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health przejrzał wyniki badań przeprowadzonych w 4 afrykańskich krajach: Mozambiku, Rwandzie, Senegalu i Burkina Faso. Wzięło w nich udział ponad 6000 dzieci w wieku od 6 miesięcy do 5 lat. Uczeni szukali związku między zachorowalnością na malarię i różnymi szczepionkami oraz suplementami diety.
Okazało się, że pojedyncza dawka witaminy A aż o 54 proc. zmniejsza ryzyko rozwoju choroby! Odnotowano, że działanie ochronne witaminy A jest silniejsze, jeżeli jej zażycie miało miejsce podczas pory deszczowej. Wtedy to bowiem istnieje większe ryzyko zakażenia zarodźcem malarii.
- Szacujemy, że ponad połowa ludzi na świecie jest zagrożona zakażeniem malarią. Są miejsca na świecie, w których ta choroba jest główną przyczyną śmierci dzieci, dlatego tak ważne jest poszukiwanie lepszych metod jej leczenia - powiedziała Maria Graciela Hollm-Delgado, autorka badań.
Póki co, naukowcy nie wiedzą co decyduje o ochronnych właściwościach witaminy A.