Witamina E szkodzi płucom
Ostatnie badania sugerują, że niektóre rodzaje oleju roślinnego źle wpływają na funkcjonowanie płuc. Mogą one wywoływać astmę i inne choroby układu oddechowego.
Amerykańscy naukowcy z Northwestern University odkryli, że obecny w oleju gamma-tokoferol - jedna z form witaminy E - zwiększa stan zapalny w płucach i nadreaktywność dróg oddechowych. Skutkuje to obniżeniem sprawności płuc o 10-17 proc. na przestrzeni kilkunastu lat.
Na nieprawidłowe działanie płuc wpływa olej kukurydziany, rzepakowy i sojowy. Aby mieć zdrowe płuca należy spożywać jak najwięcej oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego, które są bogate w alfa-tokoferol.
Najgorzej jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie w ostatnich latach wiele osób zaczęło stosować oleje sojowe, rzepakowe i kukurydziane, w nadziei na korzystne działanie na układ krwionośny. Niestety, okazało się, że pozytywny wpływ na serce jest okupiony negatywnym działaniem na układ oddechowy. Przeciętny mieszkaniec USA ma 4 razy wyższy poziom gamma-tokoferolu niż typowy Europejczyk.
W Stanach Zjednoczonych może żyć nawet 4,5 mln osób z obniżoną wydolnością płuc spowodowaną nadmierną konsumpcją gamma-tokoferolu.