Aspiryna może pomóc w odchudzaniu

Kwas salicylowy już w starożytnym Egipcie znany był ze swoich leczniczych właściwości (pozyskiwano go z kory wierzby). Teraz odkryto jeszcze jeden, ciekawy atrybut tego aktywnego składnika aspiryny - przyspieszanie spalania tłuszczu. Może to pomóc wyjaśnić czemu aspiryna pomaga zapobiec rakowi.

Kwas salicylowy już w starożytnym Egipcie znany był ze swoich leczniczych właściwości (pozyskiwano go z kory wierzby). Teraz odkryto jeszcze jeden, ciekawy atrybut tego aktywnego składnika aspiryny - przyspieszanie spalania tłuszczu. Może to pomóc wyjaśnić czemu aspiryna pomaga zapobiec rakowi.

Kwas salicylowy już w starożytnym Egipcie znany był ze swoich leczniczych właściwości (pozyskiwano go z kory wierzby). Teraz odkryto jeszcze jeden, ciekawy atrybut tego aktywnego składnika aspiryny - przyspieszanie spalania tłuszczu. Może to pomóc wyjaśnić czemu aspiryna pomaga zapobiec rakowi.

Zespół badaczy z Uniwersytetu Dundee w Szkocji pod kierownictwem profesora Grahame'a Hardie odkrył, że kwas salicylowy aktywuje enzym zwany AMPK, który jest jednym z kluczowych regulatorów metabolizmu komórkowego.

Aby to sprawdzić porównano wyniki grupy kontrolnej myszy z grupą, u której wyłączono enzym AMPK, i którym następnie podawano salicylany. Sprawdzano przy tym jak wpływa to na radzenie sobie z tłuszczem.

Reklama

Odkryto, że grupa z AMPK była w stanie spalać tłuszcz szybciej, co wyraźnie wskazuje na to, iż enzym ten aktywowany jest przez kwas salicylowy.

Wcześniejsze badania wskazały, że osoby przyjmujące regularnie aspirynę mają mniejsze ryzyko zapadnięcia na raka (jednak lekarze odradzają to, gdyż długie przyjmowanie tego leku może prowadzić do krawienia żołądka i wrzodów). Najnowsze odkrycie jest o tyle istotne, że może wskazać czemu tak się dzieje i może pomóc odkryć inny sposób przyjmowania salicylanów niż aspiryna - który nie będzie obciążony tak drastycznymi efektami ubocznymi.

Efekt przeciwrakowy może być zawdzięczany właśnie enzymowi AMPK, jako że leki dla cukrzyków, które również wpływają na niego, wpływają także na zmniejszenie zachorowalności na raka.

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy