Azjatyckie działo na popcorn
Problem z popcornem jest taki, że nawet ten z mikrofalówki potrzebuje kilku minut, aby być gotowym do zjedzenia. Receptę na to mają Azjaci, którzy opracowali działo na popcorn. Zobaczcie je w akcji.
Problem z popcornem jest taki, że nawet ten z mikrofalówki potrzebuje kilku minut, aby być gotowym do zjedzenia. Receptę na to mają Azjaci, którzy opracowali działo na popcorn. Zobaczcie je w akcji.
Pomysł ten wcale nie jest nowy - od wielu lat stosowany jest on przez ulicznych sprzedawców w Chinach czy Korei. Ziarenka kukurydzy zamykane są w specjalnej ciśnieniowej bańce, która podgrzewana jest do czasu aż ciśnienie osiągnie odpowiedni poziom. Wtedy też bańka jest otwierana i wszystkie ziarenka pękają naraz. Efekt jest po prostu fantastyczny i aż szkoda, że do nas taki wynalazek nie dotarł.