Bezpieczna płonąca patelnia

Nie ma chyba bardziej widowiskowego gotowania, niż przygotowywanie potraw na płonącej patelni . Jednak dla mało wprawionego kucharza i domowników, technika ta może okazać się bardzo niebezpieczna. Dlatego też projektant Karen I Man Cheong wpadł na pomysł prostego rozwiązania, które ułatwi opanowanie tej sztuki.

Nie ma chyba bardziej widowiskowego gotowania, niż przygotowywanie potraw na płonącej patelni. Jednak dla mało wprawionego kucharza i domowników, technika ta może okazać się bardzo niebezpieczna.  Dlatego też projektant Karen I Man Cheong wpadł na pomysł prostego rozwiązania, które ułatwi opanowanie tej sztuki.

Uznał on, że opanowanie ognia na patelni stanie się możliwe przy pomocy aluminiowego klosza nakładanego na naczynie. Wykonany jest on z siatki dzięki czemu płomienie mają stały dopływ powietrza, a także nie zasłania ona zbyt mocno płonącego posiłku. Także rozpalanie jest bardzo proste i bezpieczne. Wystarczy wlać do patelni odpowiedniego, łatwopalnego płynu i uruchomić wbudowaną, elektryczną zapalarkę. Na razie rozwiązanie to jest w fazie wizji zaprezentowanej na konkursie Electrolux Design Lab.

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas