Hit na rynku słodzików zaskakuje skutkami ubocznymi. Eksperci ostrzegają
Najpopularniejszy niskokaloryczny słodzik, erytrytol, reklamowany jako przyjazny diabetykom zamiennik cukru, nie jest całkowicie zdrowy. Nowe badania pokazały, że nawet pojedyncza porcja erytrytolu może upośledzać funkcjonowanie komórek naczyń mózgowych i zwiększać ryzyko poważnych chorób sercowo-naczyniowych. To sugeruje, że nadmierna konsumpcja tego słodzika może nieść ze sobą ryzyka, które dotąd były niedoszacowane.

Popularny zamiennik cukru bez kalorii, z którego korzystają miliony osób dziennie, może powodować więcej szkód niż pożytku. Nowe badanie sugeruje, że erytrytol jest związany z uszkadzaniem komórek mózgowych i zwiększa ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Czy erytrytol jest pułapką dla diabetyków i nie tylko?
Naukowcy z University of Colorado Boulder odkryli, że erytrytol wcale nie jest tak zdrowy, jak sądzono. Powstaje w procesie fermentacji kukurydzy i od dawna uważa się go za jeden z najlepszych słodzików na rynku, ponieważ jest bardzo zbliżony do cukru, a przy tym jedynie w niewielkim stopniu wpływa na insulinę i poziom cukru we krwi u diabetyków.
Najnowsze badanie przeprowadzone w Boulder z udziałem 4000 osób wykazało, że alkohol cukrowy wydaje się być niemal tak samo szkodliwy, jak sztuczny słodzik aspartam, który Światowa Organizacja Zdrowia uznała za rakotwórczy i niebezpieczny. W dodatku mężczyźni i kobiety z wyższym poziomem erytrytolu we krwi byli obciążeni znacznie większym ryzykiem zawału serca lub udaru mózgu w ciągu najbliższych trzech lat.
Już w 2023 roku naukowcy wykazali związek między zwiększonym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego a wyższym stężeniem erytrytolu we krwi, a teraz współautorzy nowego artykułu, profesor fizjologii integracyjnej Christopher DeSouza i studentka Auburn Berry, chcą dowiedzieć się więcej na temat tej niepokojącej zależności.
Badacze w warunkach laboratoryjnych nasycili komórki wyściełające naczynia krwionośne mózgu taką ilością erytrytolu, jaka występuje w przeciętnym napoju bezcukrowym. Wyniki badania ujawniły, że komórki poddane działaniu erytrytolu charakteryzowały się niższym poziomem cząsteczki tlenku azotu, która ma za zadanie rozszerzanie i rozluźnianie naczyń krwionośnych, a także wyższym poziomem endoteliny-1, czyli białka powodującego zwężenie naczyń krwionośnych. Posłodzone w ten sposób komórki wyrzuciły mnóstwo wolnych rodników, powodujących stany zapalne i starzenie się. Zasadniczo komórki poddane działaniu erytrytolu działały odwrotnie, niż powinny.
- Nasze badanie stanowi kolejny dowód sugerujący, że słodziki pozbawione wartości odżywczych, które ogólnie uważa się za bezpieczne, mogą mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia - powiedział starszy autor badania prof. DeSouza.
Czym jest erytrytol?
Słodzik ten, iInaczej alkohol cukrowy cieszy się dużą popularnością, m.in. dlatego że nie zawiera prawie żadnych kalorii, zapewnia około 80 proc. słodyczy zwykłego cukru i ma niewielki wpływ na poziom cukru we krwi oraz insuliny. Dzięki tym cechom jest on szczególnie atrakcyjny dla osób będących na diecie, a także diabetyków.
W nowym badaniu wykorzystano jedynie jedną porcję erytrytolu, więc osoby spożywające wiele porcji dziennie prawdopodobnie są jeszcze bardziej narażone na jego negatywne skutki.