Chleb świeży przez 2 miesiące

Straty spowodowane psuciem się żywności idą każdego roku w miliony dolarów. Jednym z najłatwiej psujących się produktów żywnościowych jest chleb. Jednak możliwe, że wkrótce straty te uda się ograniczyć dzięki nowej metodzie konserwowania żywności.

Straty spowodowane psuciem się żywności idą każdego roku w miliony dolarów. Jednym z najłatwiej psujących się produktów żywnościowych jest chleb. Jednak możliwe, że wkrótce straty te uda się ograniczyć dzięki nowej metodzie konserwowania żywności.

Szacuje się, że tylko w samej Wielkiej Brytanii 1/3 wypiekanego pieczywa trafia na śmietnik z powodu zepsucia. Jedyną szansą na przedłużenie terminu ważności było do tej pory stosowanie chemicznych konserwantów, jednak wartość takiej żywności znacznie spada. Na szczęście niebawem do powszechnego użytku może wejść technologia, która może przedłużyć termin spożycia nawet do 2 miesięcy.

Technologia ta wykorzystuje mikrofale do neutralizacji zarodników, które przyspieszają pleśnienie żywności. Udało się ją opracować już jakiś czas temu, jednak jej wykorzystanie było nieopłacalne z powodu czasu trwania całego procesu a, który trwał ponad minutę, a także z nierównomiernego działania mikrofal na produkt. Dzięki rozwojowi i modyfikacjom udało się skrócić ten czas do około 10 sekund, a także wyeliminować inne problemy.

Poza piekarniami mikrofalówki tego typu mogą być wykorzystywane w każdym innym zakładzie produkującym żywność, ale także w szpitalach i wszędzie tam gdzie, drobnoustroje są niepożądane. Mimo ogromnemu potencjału tej metody chyba nic nie zastąpi świeżutkiego, chleba z chrupiąca skórką.

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas