Jajka wielkanocne chronią przed zawałem

Każdy z nas będąc dzieckiem nie mógł się doczekać otrzymania w prezencie jajek wielkanocnych. Czekolada w żadnej innej postaci nie smakowała nam tak bardzo, jak właśnie w formie jajka. Rodzice zapewne nie raz powtarzali nam, że od zjedzenia zbyt wielu jajek mogą nam wypaść zęby.

Każdy z nas będąc dzieckiem nie mógł się doczekać otrzymania w prezencie jajek wielkanocnych. Czekolada w żadnej innej postaci nie smakowała nam tak bardzo, jak właśnie w formie jajka. Rodzice zapewne nie raz powtarzali nam, że od zjedzenia zbyt wielu jajek mogą nam wypaść zęby.

Badania niemieckich naukowców rzucają nowe światło na te powiedzenia. Okazuje się, że spożywanie czekolady ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Zaledwie kostka czekolady dziennie może znacząco zmniejszyć u osób starszych ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

Według badaczy z Niemieckiego Instytutu Żywienia w Poczdamie zjadanie już zaledwie 6 gram ciemnej czekolady każdego dnia może powodować obniżenie wysokiego ciśnienia krwi w ciągu zaledwie 2 dni. Zbawienny wpływ mają związki flawonowe zawarte w kakao, które zwiększają przepływ tlenku azotu we krwi, co rozluźnia tętnice i przyczynia się do spadku ciśnienia. U czekoladoholików ryzyko zawału serca spada aż o 39 procent, w porównaniu z osobami stroniącymi od czekolady. Pamiętajmy jednak, że nadmierne jedzenie czekolady, może być zgubne, bo przyczynia się do otyłości i chorób serca. Dlatego jeśli chcemy być zdrowi, to musi nam wystarczyć tylko kawałek jajka wielkanocnego dziennie.

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas