Mąka z wkładką zlikwiduje głód na Ziemi

Grupa studentów z kanadyjskiego uniwersytetu McGill zwyciężyła w konkursie Hult Prize, którego celem jest zlikwidowanie problemów społecznych na świecie. Nagrodą jest dofinansowanie bardzo ważnych badań w kwocie wielu milionów dolarów.

Grupa studentów z kanadyjskiego uniwersytetu McGill zwyciężyła w konkursie Hult Prize, którego celem jest zlikwidowanie problemów społecznych na świecie. Nagrodą jest dofinansowanie bardzo ważnych badań w kwocie wielu milionów dolarów.

Naukowcy z McGill przygotowali mąkę (kukurydzianą, zbożową i z kassawy), odpowiednią dla każdego z regionów świata, która dodatkowo uzupełniona jest insektami bogatymi w białko i żelazo (m.in koniki polne i chrząszcze).

Pomimo tego, iż jedzenie składa się z insektów, które dla większości ludzi świata zachodniego nie jest czymś, co można uznać za rarytas, to jednak w biednych częściach Ziemi, spożycie takiego posiłku nie stanowi żadnego problemu, zwłaszcza, gdy dostarcza społeczności bardzo ważnych do przeżycia elementów.

Ciekawostką jest fakt, iż 2,5 miliarda ludzi na Ziemi okresowo dodaje do swoich pokarmów właśnie insekty. Dlatego studenci uważają, że jest to świetne rozwiązanie, tym bardziej, iż jest tanie i łatwo dostępne. Pomysłodawcy projektu ze swoim programem chcą dotrzeć do ponad 200 milionów głodujących na świecie.

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas