Maksimum 25 gramów cukrów dodanych dla dziecka

American Heart Association (AHA) sporządziło ostatnio nowe wytyczne dotyczące spożycia tzw. cukrów dodanych (są to wszelkie cukry, które zostają przez producentów żywności dodawane do niej podczas procesu produkcyjnego). I są one bardzo rygorystyczne - zdaniem amerykańskich kardiologów dzieci nie powinny spożywać więcej jak 25 gramów takich cukrów.

American Heart Association (AHA) sporządziło ostatnio nowe wytyczne dotyczące spożycia tzw. cukrów dodanych (są to wszelkie cukry, które zostają przez producentów żywności dodawane do niej podczas procesu produkcyjnego). I są one bardzo rygorystyczne - zdaniem amerykańskich kardiologów dzieci nie powinny spożywać więcej jak 25 gramów takich cukrów.

American Heart Association (AHA) sporządziło ostatnio nowe wytyczne dotyczące spożycia tzw. cukrów dodanych (są to wszelkie cukry, które zostają przez producentów żywności dodawane do niej podczas procesu produkcyjnego). I są one bardzo rygorystyczne - zdaniem amerykańskich kardiologów dzieci nie powinny spożywać więcej jak 25 gramów takich cukrów.

25 gramów to niewiele - to odpowiednik zaledwie 6 łyżeczek cukru - ale zdaniem lekarzy taka właśnie dawka powinna być dziennym maksimum spożycia dla osoby w wieku od 2 do 18 lat - inaczej dzieci będą narażane na otyłość, choroby serca i układu krążenia, a w końcu cukrzycę - generalnie ryzyko ich przedwczesnego zgonu znacznie wzrośnie. Chodzi tu także o wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych, tak aby unikali oni sztucznie słodzonej żywności i napojów, gdy dorosną.

Reklama

Pamiętać jednak należy, że chodzi tu o cukry dodane, a więc te, które są sztucznie dodawane w procesach produkcji przez producentów żywności - owoce czy inne naturalne źródła cukrów nie stanowią takiego problemu.

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy