Mięso owadów trafia do supermarketów

Jednym z wielkich planów Organizacji Narodów Zjednoczonych na najbliższe 20 lat jest wyeliminowanie z naszej cywilizacji problemu głodu. Obecnie na całej planecie cierpi z powodu głodu lub niedożywienia kilka miliardów ludzi. A trzeba mieć na uwadze fakt, że...

Jednym z wielkich planów Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) na najbliższe 20 lat jest wyeliminowanie z naszej cywilizacji problemu głodu. Obecnie na całej planecie cierpi z powodu głodu lub niedożywienia kilka miliardów ludzi. A trzeba mieć na uwadze fakt, że z każdym rokiem populacja naszej planety będzie rosła. Naukowcy szukają więc sposobów na jak najlepsze wykorzystanie dostępnych zasobów.

Z przeprowadzonych badań wynika jasno, że powinniśmy poważnie ograniczyć jedzenie mięsa, ponieważ jego produkcja pochłania niesamowite zasoby. Przede wszystkim chodzi o tereny, na których hoduje się żywy inwentarz, a także pochłanianą przez zwierzęta część upraw (jest to aż 1/3 upraw). Zwierzęta zajmują na całym świecie ogromne obszary, które mogłyby zostać zamienione w pola uprawne i emitują przy tym do atmosfery niebotyczne ilości gazów cieplarnianych.

Z ciekawą inicjatywą wyszła właśnie firma Essento. Jako że od maja w Szwajcarii dopuszczono do obrotu w handlu spożywczym larwy chrząszcza mącznika młynarki, szarańczę wędrowną i świerszcze, w sieci supermarketów COOP w nadchodzącym tygodniu pojawią się na sklepowych półkach kotlety mielone i pulpeciki z larw mączniaka.

Białko insektów jest świetnie przyswajalne przez ludzki organizm. Fot. Essento.

Mielone kotlety, oprócz mączniaka, zawierają także ryż, marchewkę, seler i por oraz przyprawione są szczyptą chili. Do pulpecików o nazwie "Insekt Balls" dodana jest mielona cieciorka, cebula, czosnek i kolendra.

"Owady mają wiele zalet i bardzo duży potencjał kulinarny, są zdrowe i służą zrównoważonemu rozwojowi" - powiedział Christian Baertsch, jeden z założycieli Essento, który pojawił się na prezentacji nowych wyrobów dla supermarketów.

Specjaliści z Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) sprawdzili również alternatywne rodzaje posiłków jak: owady, soję czy syntetyczne mięso. Okazuje się, że najbardziej idealnym dla środowiska naturalnego i człowieka są produkty wytwarzane z owadów. Ich hodowla jest bardzo prosta, szybko się replikują i są świetnym źródłem szybko przyswajalnego dla człowieka białka.

Owady są świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Fot. ONZ.

Zastąpienie owadami tylko połowy spożywanego mięsa ma zmniejszyć powierzchnię gruntów rolnych o jedną trzecią, czyli o 1,680 milionów hektarów.

ONZ chce w najbliższych latach promować dietę składającą się ze świerszczy czy larw. Tego typu produktami zainteresowanych jest coraz więcej firm. Będą one sukcesywnie wprowadzać do sprzedaży kolejne produkty będące konkurencją dla mięsa.

Według producentów, będą one przygotowywane w ten sposób, aby jak najbardziej przypominały nam produkty mięsne i nie różniły się od nich wyglądem, smakiem czy zapachem, ale jednocześnie zawierały o wiele więcej białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów.

Źródło:  / Fot. Essento/ONZ/Twitter/Pexel

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas