Naukowcy uważają, że za kilka lat nastanie moda na kanibalizm. Umożliwi to żywność 2.0

Eksperci od żywienia są pewni, że ludzkość powoli zacznie rezygnować ze spożywania tradycyjnego mięsa i zastąpi go najwyższej jakości mięsem z probówki. Zaczniemy jeść nawet ludzkie mięso.

Naukowcy uważają, że za kilka lat nastanie moda na kanibalizm. Umożliwi to żywność 2.0
Naukowcy uważają, że za kilka lat nastanie moda na kanibalizm. Umożliwi to żywność 2.0Geekweek

Kanibalizm to słowo, które nie kojarzy się dobrze. W końcu mówimy tutaj o spożywaniu ludzkiego mięsa. Jednak technologie produkcji mięsa z próbówki pozwolą producentom zaoferować smakoszom mięsa produkty, które powstały na bazie właśnie ludzkiego mięsa, które jest bardzo smaczne i nie ustępuje w swojej jakości temu od zwierząt hodowlanych.

To prawda, brzmi to wszystko trochę przerażająco, ale eksperymenty z produkcją ludzkiego mięsa są już prowadzone i to z dużym powodzeniem. Co najważniejsze, ta technologia w żaden sposób nie wiąże się ze śmiercią ludzi ani utratą przez nich zdrowia. W laboratoriach wykorzystuje się komórki skóry pobrane bezboleśnie z policzka oraz surowicę krwi. Naukowcy chcą docelowo maksymalnie ograniczyć inwazyjność swojej technologii.

Plan zakłada pobieranie komórek bezpośrednio z laboratoryjnej hodowli, w której będą one wzrastały za pomocą komórek macierzystych. W niedalekiej przyszłości, obok sztucznego mięsa z próbówek, które nie ustępuje swoim smakiem, zapachem i jakością temu prawdziwemu, zaczną pojawiać się również produkty powstałe na bazie ludzkiego mięsa. Firmy chcą nawet umożliwić produkcję takiego ludzkiego mięsa w warunkach domowych.

Co ciekawe, takimi produktami mogą być zainteresowani nawet weganie, gdyż w produkcji takiego mięsa, zwierzętom nie dzieje się żadna krzywda, czyli nie cierpią i nie giną. Ale to nie wszystko. Produkcja mięsa z probówki pozwoli mocno ograniczyć hodowlę zwierząt i emisję gazów cieplarnianych do atmosfery, ponieważ nie będą one potrzebne w całym procesie produkcji. Podobnie będzie również w przypadku ludzi. Pytanie tylko, czy Wy zdecydowalibyście się na spożywanie ludzkiego mięsa z probówki z myślą o ratowaniu klimatu i w trosce o zwierzęta?

Źródło: GeekWeek.pl/ / Fot. Pexels

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas