Wynaleziono baterię odsalającą wodę

Po raz pierwszy w historii naukowcom udało się stworzyć ogniwo elektrochemiczne zdolne do odsalania wody. Odkrycie to jest o tyle istotne, że może pozwolić na znaczne zwiększenie efektywności przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów oczyszczania wody morskiej.

Po raz pierwszy w historii naukowcom udało się stworzyć ogniwo elektrochemiczne zdolne do odsalania wody. Odkrycie to jest o tyle istotne, że może pozwolić na znaczne zwiększenie efektywności przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów oczyszczania wody morskiej.

Po raz pierwszy w historii naukowcom udało się stworzyć ogniwo elektrochemiczne zdolne do odsalania wody. Odkrycie to jest o tyle istotne, że może pozwolić na znaczne zwiększenie efektywności przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów oczyszczania wody morskiej.

Zapotrzebowanie na wodę rośnie w ekspresowym tempie wraz ze wzrostem liczby ludności świata, a przy tym nasze zasoby wody pitnej wcale nie powiększają się. Dlatego w niektórych miejscach świata powszechnie stosuje się odsalanie wody do uzyskania wody pitnej - z bardzo powszechnej wody morskiej.

Reklama

Wiele z dzisiejszych stacji odsalania wody wykorzystuje technologie odwróconej osmozy lub odparowywania, które wymagają bardzo dużych ilości energii do zasilenia pomp generujących wysokie ciśnienie lub podgrzewaczy. Obecnie jednak naukowcy zwracają swe oczy ku najnowszym odkryciom - nanotechnologii i elektrochemii - aby uzyskać o wiele lepsze rezultaty przez dużo nowocześniejsze rozwiązania.

Jednym z nich jest odkryta właśnie bateria, która potrafi pobierać jony z wody morskiej do dwóch elektrod. Najpierw przez elektrody te przepuszczany jest prąd. Reakcje elektrochemiczne powodują, że jony chloru przyłączają się do elektrody wykonanej ze srebra, natomiast jony sodu - do elektrody stworzonej z nanorurek zbudowanych z tlenku manganu. Następnie odsoloną wodę usuwa się z system i wypuszcza zatrzymane jony z drugiej strony do słonej wody przez odwrócenie kierunku przepływu prądu.

Obecnie odsolona woda nadal jest zbyt słona aby pić - jednokrotnie przeprowadzony proces zabiera bowiem zaledwie 50% soli, a granicą zdatności do spożycia jest tu 98%.

Oczywiście można proces kilkukrotnie powtórzyć, lecz wiąże się to z wyższym kosztem energetycznym. Dlatego naukowcy chcą dopracować swój wynalazek, tak aby jednokrotne przepuszczenie wody wystarczało do tego, by nadawała się ona do spożycia.

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy