Zmiana diety w dwa tygodnie zwiększa ryzyko raka

Żyjemy tak szybko, że wielu z nas zapomina o właściwym odżywianiu. Naukowcy z Imperial College London postanowili zatem sprawdzić czy to nie dieta przypadkiem odpowiada za to, że mieszkańcy Afryki czy Dalekiego Wschodu dużo rzadziej chorują na raka jelita grubego niż mieszkańcy szeroko pojętego zachodu. I rezultat ich badań jest naprawdę wstrząsający.

Żyjemy tak szybko, że wielu z nas zapomina o właściwym odżywianiu. Naukowcy z Imperial College London postanowili zatem sprawdzić czy to nie dieta przypadkiem odpowiada za to, że mieszkańcy Afryki czy Dalekiego Wschodu dużo rzadziej chorują na raka jelita grubego niż mieszkańcy szeroko pojętego zachodu. I rezultat ich badań jest naprawdę wstrząsający.

Żyjemy tak szybko, że wielu z nas zapomina o właściwym odżywianiu. Naukowcy z Imperial College London postanowili zatem sprawdzić czy to nie dieta przypadkiem odpowiada za to, że mieszkańcy Afryki czy Dalekiego Wschodu dużo rzadziej chorują na raka jelita grubego niż mieszkańcy szeroko pojętego zachodu. I rezultat ich badań jest naprawdę wstrząsający.

W trakcie eksperymentu grupa mieszkańców Afryki (i to specjalnie wybrano ludzi nie z miast, lecz z odległych od cywilizacji wsi) i Amerykanów (żeby zniwelować wpływ genetyki byli oni czarnoskórzy) zmieniła się dietami na dwa tygodni - pierwsza grupa zaczęła żywić się hamburgerami, frytkami i innymi pokarmami powszechnymi na zachodzie, a druga pokarmem bogatym w błonnik i ubogim w tłuszcze i białka.

Reklama

Przed eksperymentem przeprowadzono kolonoskopię, która wykazała, że prawie połowa Amerykanów miała w swoim jelicie polipy - narośle, które mogą być niegroźne, lecz mogą się także przerodzić w raka. Jednocześnie nie zarejestrowano nich u żadnego z Afrykanów.

Po zaledwie dwóch tygodniach od zamiany u Amerykanów dostrzeżono wyraźną poprawę, stan zapalny jelita znacznie spadł, a z kolei ryzyko wystąpienia raka u przedstawicieli Afryki drastycznie wzrosło. Autorzy badań sądzą, że odpowiada za to zawarty w afrykańskiej diecie błonnik, na który bakteryjna flora jelitowa reaguje generując sporo maślanu butylu - związku znanego ze swych właściwości antyrakowych.

To jak szybko dieta wpływa na ryzyko wystąpienia raka okrężnicy potwierdza wcześniejsze badanie, według którego japońscy imigranci na Hawaje już po jednym pokoleniu mieli takie same ryzyko wystąpienia raka jelita grubego co rdzenni mieszkańcy wysp.

A zatem wnioski są proste - nasza zachodnia dieta nie jest zdrowa, ale na jej zmianę organizm reaguje bardzo szybko. Także nigdy nie jest za późno na to aby zadbać o siebie - wystarczy wyrzucić z diety nieco tłuszczów i białek, a zamiast nich dodać błonnik.

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy