Ilość soli w diecie Polaków szokuje. Poznaj ukryte źródła
Nadmiar soli w diecie to poważny problem zdrowotny w Polsce. Obecna jest nie tylko w solniczce, ale także w wielu gotowych produktach spożywczych, a spożywanie jej w zbyt dużej ilości na co dzień może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego, obrzęków i długofalowych konsekwencji dla serca, nerek oraz układu kostnego.

Przeciętny Polak spożywa około 10-11 gramów soli dziennie. To ponad dwa razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), ale i tak mało osób zdaje sobie z tego sprawę.
Nieświadomie jemy za dużo soli
WHO podaje, że nie powinno się jeść więcej niż jedną płaską łyżeczkę soli dziennie - to maksymalna bezpieczna ilość dla człowieka. Tymczasem nawet jeśli nie używamy soli do gotowania, często pochłaniamy jej dużo więcej niż zalecane w produktach wysokoprzetworzonych.
Dr Rohan Khera, specjalista od medycyny sercowo-naczyniowej w Yale School of Medicine, wyjaśnia, że "nasze ciało jest zbudowane tak, aby zachowywać sód, więc musimy uzupełniać dietę tylko w niewielkim stopniu, aby mieć pewność, że jesteśmy w dobrej równowadze".
Nie wszyscy muszą się martwić, ponieważ nie dla każdego zbyt duża ilość soli będzie szkodliwa. Osoby zdrowe, z niskim ciśnieniem krwi, mogą nie odczuć negatywnych skutków nadmiaru soli. Mimo wszystko jednak większość osób powinna zredukować ilość tej przyprawy, ponieważ może ona znacząco pogarszać stan zdrowia.
Zbyt duża ilość soli w diecie
Sól jest potrzebna naszemu organizmowi, ponieważ zawiera elektrolity, dzięki którym regulują się skurcze mięśni, płyny, przekaźnictwo nerwowe, a także pocenie się, mówią eksperci.
Jednorazowy nadmiar soli może powodować zatrzymanie wody w organizmie, prowadząc do obrzęków zwłaszcza w okolicach kostek i twarzy. Regularne spożywanie zbyt dużej ilości soli na co dzień może skutkować podwyższeniem ciśnienia krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu i chorób nerek. Sól może również wypłukiwać wapń z organizmu, co zwiększa ryzyko osteoporozy oraz negatywnie działa na żołądek, zwiększając ryzyko wystąpienia nowotworu.
Jak ograniczyć spożycie soli?
Aby wydalić nadmiar soli z organizmu, należy pić dużo wody, która pomoże pozbyć się jej razem z moczem. Możesz spróbować zastąpić sól w przyszłości innymi przyprawami i aromatycznymi ziołami, które również nadadzą smak potrawom, a nie będą obciążać organizmu.
Warto również szukać produktów spożywczych z mniejszą zawartością soli i uważnie czytać etykiety, ponieważ może się ona czaić w codziennym pożywieniu, takim jak chleb, wędliny, sery czy płatki śniadaniowe. Do wielu produktów jest ona dodawana nie tylko po to, aby poprawić ich smak, ale również przedłużyć trwałość.