Ryzyko spada o 20 proc. Wystarczy ograniczyć jeden składnik

Migotanie przedsionków może być śmiertelnie niebezpieczne. To pozwala ograniczyć ryzyko
Migotanie przedsionków może być śmiertelnie niebezpieczne. To pozwala ograniczyć ryzyko123RF/PICSEL

Ryzyko migotania przedsionków można obniżyć

Nasze badanie wskazuje, że mniejsza częstotliwość dodawania soli do żywności była powiązana z niższym ryzykiem migotania przedsionków
wyjaśnia autorka badania, Yoon Jung Park z krajowego szpitala uniwersyteckiego Kyungpook w Korei Południowej.

Nie trzeba rzucać soli, wystarczy ograniczyć

Powszechnie wiadomo, że spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do problemów zdrowotnych. To badanie jest pomocnym przypomnieniem, że wszyscy moglibyśmy odnieść korzyść, przestrzegając rządowych zaleceń dotyczących spożywania nie więcej niż 6 g soli dziennie, czyli mniej więcej łyżeczki
podsumowuje prof. James Leiper z British Heart Foundation.
Szkoccy hodowcy owiec sięgają po nowego ochroniarzaAFPTV / AFPAFP